zijembio     

NAŠE PEKÁRNA

V naší pekárně pro Vás vytváříme chutné pečivo, ze surovin vypěstovaných na našich polích. Díky tomu máme jistotu, že pečeme z kvalitních surovin. Mnoho lidí se ptá, jaký je rozdíl mezi žitným kváskových chlebem z naší pekárny a běžným chlebem z droždí, který se prodává ve všech komerčních pekárnách a obchodech. Náš chleba vzniká z kvásku, který je tvořen pouze moukou a vodou.

Tato směs začne za příznivých podmínek přirozeně kvasit i bez použití kvasnic a to díky bakteriím a kvasinkám, které se vyskytují přirozeně ve vzduchu a v obilí. Během tohoto procesu vzniká kyselina mléčná, kyselina octová, oxid uhličitý a množství aromatických látek. Tyto látky chléb přirozeně konzervují, a proto vydrží déle než běžný chléb z obchodu.


 

Látky v kváskovém pečivu mají antibiotické účinky a navíc posilují mikroflóru a tím i imunitu. Díky delšímu kvašení se v mouce odbourává kyselina fytinová, která je přirozeně obsažená v obilí a může spolu s jinými minerály ve střevech vytvářet těžce rozpustné sloučeniny.

Každý kvásek je jedinečný a liší se zastoupením bakterií a kvasinek, proto platí pravidlo - co pekař, to jiná chuť. Uvádí se, že kvásek obsahuje až čtyřicet různých podporujících se mikroorganismů, které jsou spolu v rovnováze.

Správně upečený kváskový chléb, pokud je řádně skladovaný, vydrží i celý týden. Díky přirozenému kvašení vznikají ochranné faktory, které chrání chleba před plesnivěním.



Možná se teď ptáte, proč se kváskový chléb běžně neprodává v obchodech a pekárnách, když má tolik pozitivních účinků na naše tělo. Je to tím, že kvásek kyne až desetkrát pomaleji než kvasnice. Kynutí trvá různě dlouho a jeho délka je závislá na vlhkosti, počasí apod. To je hlavní důvod, proč komerční pekárny dávají přednost droždí, z kterého vznikají „rychlé“ chleby. Kvůli zkrácenému kynutí jsou pak hůře stravitelné a ztrácejí na nutriční hodnotě. Možná jste ani netušili, že takovéto droždí vzniká množením kvasničných kultur na řepné melase, což je odpadní produkt při výrobě cukru, a to za pomocí chemických látek (kyseliny sirové, amoniaku, fosforečnanu a různých emulgátorů).

Z těchto důvodu pečeme chléb pouze z kvásku, bez jakýchkoliv přidaných látek, které používají komerční pekárny, ať už to jsou látky zvětšující objem těsta, zabraňujících hrudkovatění, zpevňujících těsto, dodávajících mu lepší chuť, látek starajících se o vláčnost, měkkost nebo vzhled celozrnosti.

V naší pekárně proto pečeme podle zásad zdravé výživy, podle vlastních receptur a výhradně z vlastních surovin. Proto navštivte náš e-shop.